Verslag van de Gemeenteavond

G. Haan, voorzitter van de kerkenraad, heet iedereen hartelijk welkom op deze gemeenteavond. Een avond over veranderingen waar deels de gemeente al van op de hoogte is, op de vorige gemeentevergadering is hier ook al over gesproken.

Ds. S. Ris leest Handelingen 6 vanaf vers 1, geeft daarbij een korte uitleg en gaat voor in gebed. De jaarverslagen van de kerkenraad en de diaconie komen in Ons Kontakt. Vooraf aan de vergadering konden de aanwezigen de jaarrekening van het CvK inkijken en in de pauze ook de kasverslagen. De voorzitter houdt een presentatie over de veranderingen die gaan plaatsvinden als de gemeente hiermee akkoord gaat.

Knelpunten

We zijn een grote en groeiende gemeente, van 1472 leden in 1990 naar bijna 3200 in 2018, een groei van 117%. We zijn een jonge gemeente. Groei is mooi, maar dat moet ook worden aangepast in de structuur van de kerk. Vergaderen met een kerkenraad van bijna 75 leden is moeilijk. De discussie in de kerkenraad is bijna niet te doen. Nu wordt veel voorbereid door de kleine kerkenraad. Er is een tekort aan ouderlingen, het is moeilijk om hier mensen voor te vinden. We willen betere vertegenwoordiging in de kerkenraad maar ook een kleinere kerkenraad. Taken die bij mensen passen.

Wat gaat er veranderen?

Er komt een algemene kerkenraad, waar alle ouderlingen en diakenen vertegenwoordigd zijn. De algemene kerkenraad blijft verantwoordelijk voor het beleid en eindverantwoordelijk. Hieruit komt een kerkenraad met ongeveer 20 personen, zij voeren het beleid uit en de algemene kerkenraad bewaakt en controleert of de uitvoering juist is.

Er zijn 7 pijlers (onderdelen): beheer, vieren, diaconie, jeugd, vorming & toerusting, missionair en pastoraat. Afgevaardigden uit deze pijlers komen in de kerkenraad. De organisatie van het pastoraat heeft best wel hoofdbrekens gekost. Pastoraat is heel groot, hoe krijgen we dat vorm gegeven zodat we toch goed onderling contact houden? Hoe maken we een goede verbinding in onze gemeente? Drie ouderlingcoördinatoren ondersteunen de wijkouderlingen. We houden 13 ouderlingen over die in de wijk werken, op elke 6 à 8 adressen zit een noaber die contact naar beide kanten onderhoudt. Er zijn taakomschrijvingen gemaakt voor ouderlingcoördinator, wijkouderling, diaken en noaber.

Pilot pastoraat

Er is een nieuwe wijkindeling gemaakt die bestaat uit 13 clusters. Hieruit zijn twee clusters gepakt die als pilot gaan werken. Wijk 7, 8 en 9, en wijk 38, 39 en 40. Het is een proef en we gaan dit samen met de gemeente evalueren. We willen beter contact met de gemeente, meer verbinding. We moeten elkaar goed op de hoogte houden. De presentatie van deze avond is gemaakt in samenwerking met het mediateam en zij zullen volgend seizoen ook de communicatie naar de gemeente over de veranderingen op zich nemen.

Rondvraag

Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Een panel van een aantal mensen dat nauw betrokken was bij de veranderingen kan vragen beantwoorden. De nieuwe predikant is op de hoogte van de gang van zaken en heeft veel contact met ds. Ris. De predikanten ondersteunen de veranderingen, maar de gemeente heeft deze vorm gegeven. Veel gemeenteleden hebben hieraan meegewerkt. Er zijn geen bezwaren van de aanwezigen.

Een aantal ouderlingen en diakenen blijft een jaar extra. Als kerkenraad gaan we zelf op zoek naar nieuwe mensen. We stellen ze voor aan de gemeente en de gemeente kan eventueel bezwaar aantekenen. Er zijn best wel problemen om nieuwe mensen te vinden en dat is ook een heel grote zorg. Als je iemand weet of zelf wel ouderling of diaken wilt worden, geef dat door of meld je bij iemand van de kerkenraad.

Na de rondvraag zingen we als afsluiting lied 138: 1 en 3.

C. Huizinga-Draaijer, scriba

 


Naar het nieuwsoverzicht