Verbinding..

Voor de één een heel mooi en warm woord en voor de andere een containerbegrip zonder lading. Slap misschien wel. Een woord wat te pas en te onpas wordt gebruikt. Ik hang er een beetje tussen in. En bij mij is het heel afhankelijk van wie het woord in de mond neemt. Nee, eigenlijk moet je het woord niet in de mond nemen. Je daden moeten bruggen bouwen en zorgen voor verbinding. Dan is verbinding prachtig. En absoluut niet slap maar juist heel krachtig.. 

Bijvoorbeeld als onze beach volleybalsters goud veroveren op het EK. Of als Max Verstappen richting het podium rijdt. Al dat oranje op de tribune… een prachtig gezicht. Of als we op staan van de bank als dumoulin een aanval doet in de Tour de France en de tweede plaats overneemt. Prachtig vind ik dat, als ik kijk en ik weet dat er met mij vele Nederlanders op het puntje van hun stoel zitten. Sport verbindt! 

Woorden doen vooral afbreuk aan verbinding.

In een paar minuten kunnen bruggen die in jaren tijd stukje bij beetje gebouw zijn, afgebroken worden. Woorden slaan in als bommen en zijn messcherp. Denk aan de uitspraken van minister Blok die belangrijke verbinding tussen culturen met een paar woorden te niet doet. 

Verbinding tussen generaties dat is wat mij betreft de mooiste verbinding. Er is zoveel onbegrip tussen jong en oud. Er wordt zo snel geoordeeld en er is zo’n grote kloof. Terwijl we elkaar zo veel kunnen leren. Jong leert van de ervaring van oud en oud leert van de vernieuwing van jong. Dit kan alleen als we er open in gaan, ons zelf durven laten zien en vooral niet oordelen. 

Het zit in de kleine dingen

Verbinding zit hem vooral in de kleine dingen, als je het mij vraagt. IJsjes brengen naar een bejaardenhuis als het zo warm is. Een oude mevrouw naar het zwembad helpen zodat ze haar baantjes bij mooi weer buiten kan zwemmen. Een student die zijn oude buurman helpt met internet. Zelfs met een vriendelijke groet kun je al verbinden. Dus als je morgen of de komende weken op de rommelmarkt staat, probeer dan eens met je daden te verbinden. 


Waar kom jij de verbinding tegen?

Ik kom verbinding ook steeds meer tegen op mijn werk. Bij een netwerk van zakenvrouwen waarbij vrouwen in Twente elkaar ‘de business gunnen’. Ze helpen elkaar aan werk. Met de portemonnee dicht. Ze raden elkaar aan, op feestjes, bij gesprekken maar ook via sociale media. Ze brengen elkaar bewust in contact en leggen verbinding. Zonder er zelf beter aan te worden. Dat vraagt om lef en een stukje vertrouwen, maar het werkt. Dus tag eens iemand in een oproepje, zeg dat jij nog wel iemand kent en breng mensen bij elkaar. Het kan alleen maar wat positiefs opleveren en verbind enorm! 

Weet je wat ook lef vergt?

Het organiseren van de startzondag. Waarbij verbinding het toverwoord is. Waarbij er een middag wordt georganiseerd voor iedereen in de kerk. Alle generaties gaan met elkaar op pad gaan. En er wordt gezorgd dat iedereen inclusief is. Jong en oud, man of vrouw het maakt niet uit. Iedereen kan mee doen, en voor iedereen is er wat leuks te doen. Hoeveel nieuwe verbindingen zullen dan worden gelegd? Oud helpt jong en jong helpt oud. En als kers op de taart verbinden we met God tijdens een openlucht kerkdienst in Notter. Dus zet 16 september vast in je agenda en laat je daden spreken in plaats van je woorden!

Carine Kreijkes


Naar het nieuwsoverzicht