Lieve God, ik vraag dit voor een vriend….

U kent ze vast wel, U hebt al veel gebeden gehoord en U bent bij ze wanneer ze zichzelf in slaap piekeren. Mijn vriend heeft het financieel moeilijk, maar klaagt niet hoor. Met schrappen en schrapen weten ze zichzelf wel door de maand te worstelen, en ik wordt er zelf blij van wanneer ze me stralend en vol trots vertellen dat het ze weer gelukt is. God, dank U wel daarvoor, want ook zij weten dat ze dit niet zonder U zouden kunnen. 

Je weet dat Ik er altijd ben. Bij hen en bij jou zeker als het moeilijk is.

Toch merk ik dat je Mij iets vertellen wilt, wat is er? 

Nou, ik denk dat het komt door de tijd die er aan zit te komen, we worden weer overspoeld met reclame folders vol met Sinterklaas cadeautjes en lekkere en chique recepten voor vol gedekte kersttafels, waar mensen aan zitten met de prachtigste kleren en genieten van dure wijnen. 

Vader, ik hoor ze er niet over hoor, maar ik zie de vermoeidheid in hun ogen en merk het aan hun ontwijkende reacties als het over Sinterklaas en kerst gaat. Ik denk dat dit grotendeels ook wel komt door een schaamte gevoel. Maar Vader, hoe kan ik hen door deze tijd helpen? Ik heb het idee dat juist door het mooiste cadeau wat ons met Kerst gegeven is, de geboorte van Uw zoon, ze zich alleen maar armer voelen. Ze weten dat dit gevierd moet worden en begrijp me niet verkeerd, ze zijn er U ontzettend dankbaar voor, maar het maakt ze ook verdrietig omdat ze het idee hebben dat ze hun kinderen, familie en vrienden niet kunnen geven wat ze verdienen. 

Wat een verdrietig verhaal. 

Natuurlijk ken Ik de personen waar je het over hebt en helaas zijn zij niet de enige die hiermee worstelen. De geboorte van Mijn zoon, zijn verjaardag is zeker het vieren waard, maar Ik begrijp heel goed dit mensen ook verdrietig maakt, mensen die alleen zijn, mensen die ziek zijn en de mensen die het financieel moeilijk hebben. Vertel hen dat Mijn zoon geboren is in een koude stal, kun je het je voorstellen? Je hebt zelf ook kinderen….

Toen Jezus opgroeide woonde hij in Nazareth, een klein dorpje met ongeveer 300 inwoners. Ons kent ons! Jezus was timmerman, wat klasse betreft stond dat in die tijd nog onder de boeren. Jezus wist wat het was om te overleven in een arme stad. Jezus voelde zich rijk door zijn band met Mij, maar ook door de hechte vriendschappen die Hij had met de meest verschillende mensen uit alle klasses uit de maatschappij. Maar er zijn momenten geweest dat ook hij zich arm voelde en worstelde met zijn geloof, denk aan de moeilijke momenten die Hij had in de tuin van Getsemane. 

Ja, best interessant om te weten hoe Jezus opgroeide, achtergrond informatie maakt mijn beeld voor Hem alleen maar levendiger, echter. Maar wat moet ik nu met die informatie? Ik kan moeilijk tegen mijn vriend zeggen: “Zeur niet zo, Jezus was pas arm!” Ik denk niet dat U dit hiermee bedoelt, of wel? 

Bid voor hen.

Ik waardeer je eerlijke reactie Anneke, maar nee dat is niet wat Ik ermee bedoel. En je gaf zelf net al aan dat je ze niet hoort klagen en dat waarschijnlijk schaamte hen remt bij het vragen om hulp. 

Bid voor hen dat deze schaamte wordt omgezet in kracht en motivatie om door te gaan. Vertel hen dat het je gelukkig maakt ze te zien stralen. En wat de cadeaus en de luxe met kerst betreft, is dat wat echt gelukkig maakt? Voor je kind, familie en naaste is ben je immers zelf het mooiste cadeau! Vertel hen dat ze geliefd zijn, door de liefde die ze uitstralen en doorgeven. En dat ze rijk zijn door de talenten te gebruiken die Ik ze heb gegeven, gesteund door de Heilige Geest! Wijs ze erop van de dingen te genieten die Ik ze gegeven heb. Laat ze het mooiste cadeau ervaren: Samen leven in Mijn koninkrijk! 

Hier kan ik iets mee!

Duidelijk! Hier kan ik wat mee. Alleen heb ik ook een soort van schaamte, ik kan ze moeilijk bellen om ze ons gesprek te vertellen. Dan lijkt het zo’n geroddel. Hoe komt dit bij mijn vrienden terecht? 

Simpel Anneke, gebruik je blog! Ik weet zeker dat niet alleen je vriend hiervan leert, maar dat er andere mensen net zo goed iets aan zullen hebben. En als laatste toegift geef je ze Mijn postkaart die ik je gegeven heb: 

Dank u voor de fijne uitleg en samenwerking Vader, ik hoop dat we dit nog lang en vaak mogen doen! 

Tot snel, dikke knuffel van Anneke


Naar het nieuwsoverzicht