Advent

In de Adventsweken bereiden we ons voor op de komst van Jezus: ruim tweeduizend jaar geleden en straks in de nabije toekomst. Het is het feest van het licht, zoals Israël deze weken het chanouka feest viert.
De komende zondagse diensten hebben een speciaal gouden randje. Maar ook een wat donker randje. Want Advent is van oudsher een periode van vierweken waarin je de stilte opzoekt als gelovige. Als Jezus’ komst aanstaande is(dat betekent het Latijnse ad-vent: ‘er aan komen’), hoe ontvang ik Hemdan? In mijn huis – in mijn hart – in mijn stad? Advent gaat over de komst van de Koning die onze gebroken wereld repareert, restaureert en vernieuwt. En omdat Advent over een gebroken wereld gaat, leven we tijdens Advent nog dieper mee met het lijden om ons heen – en voelen we het verdriet ín ons. De belofte van Advent is de doorbraak van Gods Koninkrijk midden in onze grijzige schemering of inktzwarte nacht. Daarom gaat het bij deKindernevendienst ook over thema’s als Ik geloof in een nieuw begin of Ik geloof in vrijheid. God-de-Koning komt om te herstellen en genezen. Niet alleen mijn ziel en leven – ook mijn buurt en stad en land en wéreld.

In de Adventsweken nemen we als gelovigen de tijd om even stil te staan bij onze eigen kring en de wijk waarin we wonen. Even proberen we niet voorbij te rennen aan God, buren, vrienden, de Rijssenaar in de winkelstraat, het stille verdriet achter de voordeur en de eenzaamheid achter een raam. Ik hoop dat je daar de tijd voor neemt. Laten we bidden voor elkaar, dat de komende adventsweken ons zó voorbereiden op kerst... dat het leven vanGods zoon steeds meer binnenstroomt – en door ons heen naar anderen.

ds. Sander Ris


Naar het nieuwsoverzicht