Hoe zijn de eerste maanden van dominee Oosterwijk in Rijssen?

Vanuit het mediateam kwam de vraag of er een van ons zou willen bloggen over een interview met Ds Oosterwijk waarin hij zich voor kan stellen en hoe hem tot nu toe Rijssen bevalt.

Leuk, ik hap direct toe en ik krijg direct enthousiaste en impulsieve ideeën bijvoorbeeld om eens mee te lopen met gemeenteleden die binnen onze kerk verschillende taken hebben, denk aan de koster, het jeugdwerk, gemeente pastoraat en ga zo maar door! Maar goed dat is wellicht voor latere zorg. 

Voor nu aan mij dus de eer om Ds Arjan Oosterwijk te mogen interviewen. Het bedenken van de vragen valt me lastiger dan vooraf gedacht, want met voorstellen wil je ook niet vragen naar de bekende weg….. De dag van het interview is aangebroken en snel pen ik al mijn vragen die ik inmiddels al tig keer herzien heb op papier. Natuurlijk heb ik afgesproken op een voor mij niet meest handige tijd, ik was even vergeten dat Julia en Annemijn al vrij zijn van school, maar gelukkig kan ik ze afzetten bij oma. Ik lees nogmaals mijn vragen over, zal ik vragen naar zijn toga, zou ik niet te ver in zijn privé leven duiken met mijn vragenvuur? Ach we zien wel wat ervan terecht komt. Eerst maar even de meiden wegbrengen….

Ook de dominee heeft een kerstboom!

Zo de meiden zijn inmiddels bij oma ‘gedropt’ en ik bel aan bij Ds Arjan Oosterwijk, wat een mooi huis, het heeft van de buitenkant wel wat weg van een kerkje… Gracia opent iet wat teleurgesteld de deur en loopt weg…. “Ze dacht even dat je mama was” roept Arjan en ik stel me voor. Hij neemt mijn jas aan en ik volg hem de gezellige woonkamer in, waar de jongste 2 kinderen druk aan het spelen zijn. Voor hen is inmiddels de kerstvakantie al begonnen. Ik kijk rond en concludeer dat het huis van “een dominee” net is als ons eigen huis, compleet met kerstboom en speelgoed op de vloer. De kinderen laten zich door ons niet storen en gaan heerlijk en ontspannen door met hun eigen bezigheden. 

Na een kort voorstelrondje is het moment daar om Arjan aan het woord te laten over wie hij nog eigenlijk is. 

Nou hier is het dan, mijn eerste interview ooit (op het interview met de dierenarts voor een spreekbeurt op de basisschool na dan...) met Ds Arjan Oosterwijk

Je zult het vast wel eerder hebben gehoord, maar toen ik je een mail stuurde om een afspraak te maken voor dit interview vielen mij je voorletters op J.C. Wat grappig en je hebt nog schaapjes ook!

Maar wie is nou eigenlijk Arjan Oosterwijk?

Dat vraag ik me zelf ook nog wel eens af…. Dat is natuurlijk iemand die nog in ontwikkeling is, je bent nooit ‘af’. Waarvoor ik hier ben is als dominee.

Wilde je altijd al dominee worden?

Nee, na de middelbare school heb ik eerst bedrijfskunde gestudeerd, maar toen ben ik overgestapt naar theologie omdat ik dit een interessante studie vond en op het eind van die studie ging het pas wat leven om dominee te worden.

Wat zijn jouw sterke kanten als dominee, waar ben je zelf heel goed in?

Nou ik heb gezegd dat ik een dominee ben, ik heb niet gezegd dat ik een goede dominee ben. In het begin moest ik heel erg wennen dat ik een dominee ben. Dan riepen mensen me wel eens “dag dominee” en dan keek ik achterom en dacht waar is die dominee dan? Ik voel me nooit echt een super dominee hoor, het is altijd wel iets dat ik doe met ‘pak’ aan en ‘pak’ uit.

Is het dan ook zo dat als je ‘dat pak’ de toga aan doet dat er dan iets met je gebeurd?

Ja ik heb de toga aan he? Dat is voor sommige mensen wat vreemd hier, maar dat is voor mij echt werkkleding, dan ben ik echt in mijn functie. Ik heb de toga destijds van mijn ouders gekregen, dus daar zit dan ook wel een bepaalde beleving in. En na de dienst doe ik het ook weer af en ben ik gewoon Arjan. Bij een kostuum of gewone kleding zou ik bovendien ook weer druk zijn met wat moet ik dan nou weer aan.

Hoe ziet je ochtendritueel er uit?

Dat is een leuke vraag, ik ben wel een ochtendmens dus ik ben er wel op tijd uit. Mijn ritueel wordt nu vooral bepaald door de kinderen, je moet ze op tijd naar school brengen… En verder is koffie een belangrijk element, met de hond lopen en dat is dan gelijk een stilte moment. Rust. Dat moet ik ’s ochtends allemaal wel gedaan hebben.

Wat mag er namens jou op nummer 1 van de Top 2000?

Dat moet een nummer zijn van Leonard Cohen…. Halleluja

Went Rijssen al een beetje, zijn jullie al een beetje geaard hier?

Over die vraag heb ik wel goed nagedacht over hoe ik dit zou gaan zeggen. Want het wennen in Rijssen gaat nog niet heel makkelijk, hoe zeg ik dit vriendelijk? De mensen zijn soms wat moeilijk toegankelijk er is een bepaalde stugheid, een bepaalde afstandelijkheid ik heb het idee dat ik er veel voor moet doen om erbij te komen. Mensen zijn hier zeker niet onaardig, maar wel erg op zichzelf. Maar we komen hier natuurlijk wat dat betreft ook in een verkeerd seizoen, het is natuurlijk winter dan is het koud en niemand gaat dan snel naar buiten. 

Er zit wel heel veel vriendelijkheid verborgen in de “Rijssenaar”, maar deze vriendelijkheid gaat dan weer samen met een stuk bescheidenheid. De vriendelijke mensen dringen zich ook niet aan je op.

Wat vind je het mooiste moment van een kerkdienst?

De zegen. Ik gebruik altijd dezelfde zegen, die is mij helemaal vertrouwd geworden en ik voel hem ook echt. Ik vind het ook wel bevrijdend want het zijn niet mijn woorden, waar ik van een preek naderhand soms denk het was het net niet of het had toch iets anders gemoeten. Je altijd wel wat kritisch op jezelf zijn. Maar met de zegen hebben de woorden zich zelf wel bewezen en ik mag ze doorgeven en dat hoop ik zo goed mogelijk te doen.

Julia (7 jaar) Als je nu niet de kerk aan het preken bent, ben je dan altijd vrij?

Als ik op zondag vrij ben proberen we altijd met het hele gezin naar de kerk te gaan. Doordeweeks is er voor mij als dominee ook genoeg te doen.

Je hebt hier niet iets gezien wat nog ontbreekt of wat beter zou kunnen?

Ik ben nu vooral druk bezig om er tussen te komen, maar  ik denk dat we nog hard kunnen werken om een echte ontmoetingskerk te worden. Na het amen gaan de mensen snel in een streep naar buiten en weg, misschien is er geen behoefte aan en zijn er na de dienst allemaal afspraken met opoe om daar koffie te drinken. Ik vind het prettig om met mensen te kunnen praten na de dienst.

Wat mij ook wel naar Rijssen trok is het volgende, ik hoorde gister op het nieuws dat per dag 276 mensen de kerk verlaten. In die zin heeft Rijssen nog een voorsprong in de tijd dat wij dat nog niet hebben. Ik ben ook wel een beetje naar Rijssen getrokken met de uitdaging kunnen wij die tijd voor zijn. Kunnen wij nou zo kerk zijn dat wij straks die storm kunnen doorstaan.

Het zou mooi zijn dat we bewuster naar de kerk gaan. Niet alleen om het maar te horen, maar dat we er ook echt wat van opsteken.

Wat zijn je plannen met kerst?

Eerste kerstdag gaan we naar de kerk en naar de schoonfamilie. Ik ben niet echt van de massale dingen.

Heb je nog een speciale kerst en nieuwjaarswens voor ons om mee af te sluiten?

Denk minder aan je opoe en denk meer aan je zelf. Dat wens ik Rijssen wel toe. Je mag er zijn!!

Arjan, heel erg bedankt voor dit open en eerlijke interview, ik vond het een heel fijn gesprek en ik ben dankbaar dat ik dit heb mogen doen. 

Zo dat was het dan, mijn eerste face to face gesprek met Arjan Oosterwijk. En dit is nog maar deel 1, want ik heb nog veel meer vragen gesteld. Half januari volgt de vervolgblog. 

Wat een bijzonder rustig en wijze man. Hier kan ik nog wel heel veel van leren en ben blij dat ik hem op deze manier hem een beetje beter heb leren kennen. 

Ik hoop dat jullie het leuk vonden op deze manier iets meer te weten te komen van een gemeentelid en natuurlijk in dit geval de dominee. Hierbij stel ik mijn vragen beschikbaar om ze na of voor de dienst eens aan elkaar te stellen onderling. Want Arjan heeft gelijk, laten we wat meer echt met elkaar in gesprek komen, dat zou fijn zijn!

Ik wens jullie allemaal hele fijne kerstdagen, een veilige jaarwisseling en een heel gezond en gelukkig Nieuwjaar vol nieuwe ontmoetingen! 

Anneke Bargpeter.


Naar het nieuwsoverzicht