Deel 2 van het interview met dominee Oosterwijk

In november hebben we het eerste deel van het interview van Anneke met dominee Oosterwijk gepubliceerd, maar er zijn nog veel meer vragen gesteld. Hieronder de resterende vragen.

Drink je liever koffie of thee?

Ik ben een koffiemens

Heb je bepaalde stopwoordjes?

Nee, niet dat ik me bewust ben. Ik ben erg bewust van de dingen die ik zeg. Ik stoor me er aan wanneer mensen vaak dezelfde woorden gebruiken

Wat staat er bij jou boven aan je bucket-list?

Dat is toch ook wel boer worden, ik zou ooit wel graag op een plek willen wonen met een tuin en dieren om me heen, een plek om na te denken en een plek om te schrijven, een plek om te lezen met minder mensen. Ik ben best wel een teruggetrokken persoon en dat is in het predikantschap best moeilijk. Omdat je vaak toch veel met mensen bezig bent en dat is ook wel mooi en interessant, maar je hebt ook de hele ceremoniële kant. Vooral rond kerstviering dat de dominee overal bij moet zijn en niet eens zoveel hoeft te doen als alleen een kerstkransje eten, daar kan ik moeilijk aan wennen. Alsof het allemaal pas compleet is als de dominee er is, of als de dominee een gebed heeft gedaan, dat kunnen de andere mensen ook prima. Dominee zijn in Rijssen dwingt ook wel een behoorlijke status af bij de meeste mensen. Daar was ik mij van te voren ook wel van bewust hoor.

Wat is je favoriete vakantieland?

Ik ben niet zo spannend hoor, doe maar gewoon Nederland¦ We zijn wel eens in Oostenrijk geweest.

Ik ben het liefste thuis, maar door de rol van predikant is het toch ook wel fijn om op vakantie te gaan om naar een plek te gaan waar mensen je niet kennen. Maar voor me zelf zou het niet hoeven. Ik kan me prima thuis vermaken. Maar als ik echt iets moet kiezen ga ik voor de Veluwe, een plek met veel natuur.

Van welke kleine dingen geniet je het meest? Waar word je het meest door geraakt?

Ik loop veel hetzelfde rondje en dan vind ik het mooi om steeds weer iets nieuws te ontdekken in de natuur, dat kan een boom zijn, dat kan eigenlijk van alles zijn.

Even een rebelse vraag aan een dominee: Heb je onlangs een leugentje om best wil verteld?

Ik heb wel eens verzwegen dat ik dominee was, dan zei ik bijvoorbeeld dat ik een vuilnisman was. In een bepaalde context als je dan zegt dat je dominee bent is gelijk de sfeer heel anders. Dat heeft een huisarts ook, als een huisarts zegt ik ben arts dan gaan mensen ook direct zeggen ik heb zo'n last van mijn oor.

Laatst zag ik een programma op tv, De grootste Bijbel van Nederland waarin oa bekende Nederlanders werden gevraagd naar hun mooiste Bijbelverhaal. Wat is jou mooiste Bijbelverhaal?

Elia, die van God de opdrachten kreeg en dan door de woestijn loopt en het eigenlijk niet meer ziet zitten, terwijl hij net die topervaring heeft gehad en dan zegt ik stop ermee, ik leg mijn hoofd neer en ik ga sterven en dat God hem dan 2 keer een engel stuurt, dat hij dan toch maar weer doorgaat en dan uiteindelijk door God’s ervaring met de stilte. 

Wat een bijzondere keuze, wat rustig!

Ik heb een aantal moeilijke momenten gehad in mijn leven en ik ben daar nog steeds wel vatbaar voor. Dan heb ik ook wel dezelfde momenten gehad als Elia dat ik op die momenten denk het hoeft niet meer en dan toch iedere keer weer omhoog mogen krabbelen.

Emma (10 jaar) wil het volgende van je weten: Twijfel je wel eens?

Ja, wat een goede vraag! Ik twijfel niet of God bestaat over het geloof. Dat is nu wel een basis vertrouwen en dat staat. Ik heb wel twijfels over hoe we het met elkaar doen en of dat wel de goede manier is.

Emma kwam er ook mee van wat nou ik kom te overlijden en ik ben in de hemel en dan zit daar ineens een Boeddha in plaats van God?

Wat hierna komt is natuurlijk 1 grote verassing en als God er dan als Boeddha uitziet zal dat wel humor zijn. Het is sowieso altijd nog mooier dan je denkt.

Annemijn (4 jaar) vraagt zich af waar je bang voor bent?

Voor somberheid

Heb je een bepaalde missie of doel voor de Ontmoetingskerk?

Ik ben niet Sander he? Ik vind Sander heel bijzonder, ik kan ook veel van hem leren. Maar Sander heeft een missie en ik heb een droom. Ik hou van dieren en planten en ik vind het bijzonder om te observeren hoe de dingen zich gaan ontwikkelen.

Is dat dan ook wat je aan de gemeente aan ons zou willen mee geven? Meer contact onderling?

Ja dat zou ik wel heel fijn vinden, dat we daar samen aan kunnen werken.

Wat mij ook wel naar Rijssen trok is het volgende, ik hoorde laatst op het nieuws dat per dag 276 mensen de kerk verlaten. In die zin heeft Rijssen nog een voorsprong in de tijd dat wij dat nog niet hebben. Ik ben ook wel een beetje naar Rijssen getrokken met de uitdaging kunnen wij die tijd voor zijn. Kunnen wij nou zo kerk zijn dat wij straks die storm kunnen doorstaan.

Het zou mooi zijn dat we bewuster naar de kerk gaan. Niet alleen om het maar te horen, maar dat we er ook echt wat van opsteken.

Heel erg bedankt voor dit open en eerlijke interview, ik vond het een heel fijn gesprek en ik ben dankbaar dat ik dit heb mogen doen.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden op deze manier iets meer te weten te komen van een gemeente lid en natuurlijk in dit geval de dominee. Hierbij stel ik mijn vragen beschikbaar om ze na of voor de dienst eens aan elkaar te stellen onderling. Want Arjan heeft gelijk, laten we wat meer echt met elkaar in gesprek komen, dat zou fijn zijn!

Blog van Anneke Bargpeter.


Naar het nieuwsoverzicht