De week van Paulina en Corry

Bij het werk van de kosters denk je misschien dat ze vooral op zondag voor ons klaar staat. Niets is minder waar. Waar houden ze zich allemaal mee bezig? Hoe vaak maken ze de kerk schoon? Lees snel verder!

Zondag

Om 7.30 uur sluipt Paulina naar beneden om de verwarming aan te zetten, zodat iedereen lekker warm kan zitten. Alle techniek moet worden aangezet, de deuren open en de lampen aan. Natuurlijk controleren we ook snel het fietsenhok of er nog bierblikjes zijn achtergebleven van de zaterdagavond.

Tijdens de dienst zorgen we dat de headset goed werkt en dat alles op het juiste moment wordt ingestart. Als de dienst is afgelopen maken we de toiletten even goed schoon en halen we de achtergebleven spullen uit de kerkbanken.

Om 18.00 uur begint hetzelfde rondje weer van voor af aan. Na de dienst zijn er meestal nog jeugdactiviteiten en om 22.30 uur doen we de lichten uit en ga ik met de benen omhoog.

Maandag

Per week is het natuurlijk verschillend welke activiteiten er op het programma staan. In de week dat ze het schema hebben bijgehouden waren er twee overlijdens in onze kerk. We hebben dan veel telefonisch contact met de familie en uitvaartleider.

’s Avonds oefent Toda en zitten alle zalen vol. We verzorgen de koffie en thee en natuurlijk een koekje erbij.

Dinsdag

Op dinsdag voelen we ons vaak verhuizers. Het nieuwe gedeelte moet vaak op een andere manier worden ingedeeld. De ene keer voor een uitvaart, de andere keer voor een grote vergadering of bijeenkomst die in de avonden plaatsvindt. Natuurlijk houden we ook de mail van de kerk goed bij, of er nog bijzonderheden zijn en zorgen ervoor dat iedereen de juiste informatie ontvangt. Maak jij thuis dagelijks het toilet schoon? Ik denk dat wij ondertussen experts zijn met al die toiletten bij ons in de kerk.

Woensdag

In de ochtend is er een koffiemoment voor 55+ ers en zorgen we voor iets lekkers. Maar al die afwas, die blijft maar doorgaan. Met een muziekje erbij is het zo weer weg! ’s Avonds zijn er weer allerlei clubs en om 22.30 uur doen we het licht uit en kunnen de beentjes omhoog.

Donderdag

Meestal is de donderdag een vrije dag voor ons. Als er een uitvaart is zijn we natuurlijk gewoon aanwezig en zorgen we ervoor dat alles klaar staat. Wist jij dat als er een uitvaart is, de kosters hier ongeveer 5 uur mee bezig zijn? We zorgen dat alles klaar staat en assisteren daar waar nodig tijdens een dienst. Natuurlijk zorgen we dat alles weer netjes opgeruimd wordt na de dienst.

Vrijdag

Ook om en rond de kerk moet alles er goed uit zien. Daar zijn we vaak op de vrijdag mee bezig. En ’s avonds zijn er allerlei clubs.

Zaterdag

Toevallig was er zaterdag weer een uitvaart die we deels begeleid hebben. Ook worden vaak de bloemen bezorgd voor de zondagse dienst. We zorgen ervoor dat het liturgisch bloemstuk weer goed erbij staat. Deze keer waren we rond 15 uur klaar en kon ik de boodschappen voor mezelf gaan doen.

Op zondag begint het allemaal weer van voor af aan. Natuurlijk komen er ook de hele dag door telefoontjes en bezoekjes van mensen aan de kerk. De ene wil even iets overleggen, de andere maakt een praatje. En als de kerk gesloten is, weten ze de deurbel van Paulina ook te vinden.. Dat krijg je als je zo dicht bij je werk woont!

We hopen dat we jullie een kijkje hebben kunnen geven in een gemiddelde week. We zijn erg blij met ons werk en voelen ons erg gewaardeerd door de gemeente. Al het werk doen we met veel liefde, al is het soms wel wat veel.

Actie Kerkbalans

In januari start Actie Kerkbalans weer. Dit jaar is het thema vooral gericht op onze kerkelijk werkers. Wat doen zij allemaal voor onze kerk en hoe ziet hun werkweek eruit? Door deze blog hopen we hier een kijkje in te geven en jullie aan het denken te zetten voor je eigen gift voor 2020. Denk jij er tijdens het kerstdiner vast over na?


Naar het nieuwsoverzicht