Noabers: werken met een nieuwe vorm van pastoraat

Het is al bijna een jaar geleden dat we in Ons Kontakt een stuk hebben geplaats over de noabers. Toen was het om u te informeren over de pilot met noabers, die we hadden opgezet in de cluster 3 en 13. Daarbij was al aangegeven dat we in het seizoen 2019-2020 stapsgewijs in de hele Ontmoetingskerk met deze wijze van pastoraat aan de slag zouden gaan. Dat is inmiddels ook gebeurd. In september 2019 zijn de clusters 1, 4 en 9 ook met noabers aan de slag gegaan en sinds januari geldt dat ook voor de andere clusters.

Daarbij is heel veel goed gegaan. We zien erg veel enthousiasme en er worden binnen de clusters allerlei initiatieven ontplooid om veel meer naar elkaar om te zien dan we de laatste jaren deden. We merken dat we veel mensen weer beter bereiken dan we deden en dat dit ook opnieuw interesse wekt in wat er in en rond de Ontmoetingskerk gebeurt.

We zien ook dat er veel interesse in de nieuwe aanpak is van buiten onze gemeente. Verschillende gemeenten, zelfs van buiten de PKN, hebben ons om informatie gevraagd. Vanuit Ermelo is een afgevaardigde gestuurd om een informatiebijeenkomst voor de noabers bij te wonen. En het blad “Woord & Weg” van de PKN heeft een verslaggever en een fotograaf gestuurd om een artikel te maken dat naar verwachting in maart in het blad wordt gepubliceerd. Het artikel is inmiddels al te lezen op de website via deze link.

Maar niet alles is soepel verlopen. Omdat in eerste instantie onvoldoende noabers gevonden konden worden voor cluster 6, is dit cluster niet in september 2019 maar pas in januari 2020 aan de slag gegaan met de nieuwe werkwijze. En ook verschillende clusters die in januari zijn gestart zoeken nog één of meer noabers. Daarom meteen maar deze oproep: Mocht u worden gevraagd om als noaber aan de slag te gaan en contact te onderhouden met 6 tot 8 gezinnen/alleenstaanden in uw directe omgeving, zeg dan “ja”. Of in ieder geval niet meteen “nee”, want het op deze manier samen werken in de wijngaard van de Heer geeft veel voldoening en nieuwe energie. Kijk voor meer informatie maar eens in de handleiding voor de noabers op de website van de Ontmoetingskerk.

Er zijn ook nog vragen rond: 

• Gemeenteleden die buiten Rijssen wonen. Soms lukt het om daar ook met noabers te werken, maar soms is dat gewoon niet mogelijk en moeten we bedenken hoe we dat het beste kunnen oplossen. 

• Het verjaardagsfonds. Uiterlijk eind april willen we vaststellen en communiceren of en zo ja hoe we daar mee verder willen gaan.

In april en mei zullen we een brede evaluatie van de nieuwe werkwijze organiseren. Daarbij zullen we ook met een korte enquête de gemeente intrekken om te kijken hoe de gemeenteleden de inzet van de noabers ervaren. 

We verwachten een positieve uitkomst van de evaluatie. Want met de nieuwe wijze van pastoraat binnen de Ontmoetingskerk wordt het omzien naar elkaar in de naam van Christus weer dicht bij de gemeenteleden gebracht. En met de noabers krijgt de Ontmoetingskerk een voor iedereen bekend gezicht.  

Gerdien Nijzink, Martin Poortman en Jan Willems

Download Handleiding Noabers Ontmoetingskerk Rijssen.

 


Naar het nieuwsoverzicht