Pilot noabers: proef met nieuwe vorm van pastoraat

Afbeelding bij nieuws:Afbeelding bij nieuws:

Onze kerk is heel sterk gegroeid, van 1.400 gemeenteleden in 1990 tot meer dan 3.000 op dit moment. Op verschillende momenten hebben we gemerkt dat het pastoraat, het omzien naar elkaar in de naam van Christus, de groei niet kon bijhouden. We hebben daar steeds nieuwe maatregelen voor bedacht, die helaas slechts tijdelijk werkten. Daarom is vorig jaar besloten om het pastoraat heel anders, kleinschalig en dicht bij de gemeenteleden, te gaan organiseren. Om te kijken hoe wij die nieuwe organisatie het beste kunnen laten werken, is dit seizoen de pilot noabers gestart.

De pilot is een proef in de wijken 7, 8 en 9 (cluster 3) en in de wijken 38, 39 en 40 (cluster 13). In die wijken zijn gemeenteleden gevraagd om noaber te worden. De noabers worden verantwoordelijk om contact te onderhouden met 6 tot 8 gezinnen of alleenstaanden in hun directe omgeving. Daarbij

is het de bedoeling dat de noabers een goed relatie opbouwen met de gezinnen ‘onder hun hoede’. Dat ze zo mogelijk ook eens een kop koffie drinken bij elk gezin en weten welke zaken er spelen bij dat gezin. Als dat zaken zijn die van belang kunnen zijn voor de ouderling of predikant of voor de diaken, dan geeft de noaber dat door. Deze signaalfunctie is wezenlijk voor het goed functioneren van het wijkwerk en voor het verbeteren van de pastorale zorg in de gemeente.

Ook anders dan in de huidige situatie is dat de noabers worden aangemoedigd om met hun ‘groep’ of gezamenlijk in de wijk initiatieven te ontplooien om zo de binding in de groep, de wijk en de Ontmoetingskerk te vergroten.

De ervaringen tot nu toe en de uitbreiding van de pilot naar de rest van de gemeente

In bijeenkomsten die de afgelopen periode zijn georganiseerd zien we dat de noabers erg enthousiast zijn. Dat geeft veel energie om ook met noabers aan de slag te gaan in andere clusters en wijken. Dat begint al in april als we voor 4 nieuwe clusters (12 wijken) aan de slag gaan met het zoeken naar noabers. In juni zullen we voor de nieuwe noabers voorlichtingsavonden organiseren, waarbij we ook noabers uit de clusters 3 en 13 zullen vragen om hun ervaringen te delen.

Bij de start van het seizoen 2019 – 2020 in september gaan we zo met 6 van de 13 clusters aan de slag met de nieuwe werkwijze. De overige 7 clusters volgen dan in januari 2020. Om dat te kunnen doen zullen we in die clusters al in september van dit jaar beginnen met het zoeken naar enthousiaste noabers.

Noabers cluster 13Noabers cluster 3


Naar het nieuwsoverzicht