Commissie: Organisten

Organisten

Het orgelspel in de kerkdiensten wordt verzorgd door 5 organisten. Contactgegevens vindt u hieronder.

Geschiedenis van het orgel
Op 5 oktober 1983 is het orgel in de Gereformeerde Kerk (nu PKN) aan de Boomkamp in gebruik genomen. Bouwer was Fama & Raadgever uit Utrecht. Het front is door Waldy Vastrick ontworpen. Een fraai orgel met een neo-barok karakter. Het orgel werd in 2000 onder handen genomen door orgelbouwer Renee Nijsse. Passend bij de trend in die jaren, is het orgel toen opnieuw geïntoneerd om minder fel te klinken. Het register Scherp II-III sterk op het Nevenwerk (bovenklavier) is bij die gelegenheid vervangen door een Violon 8’ (alleen Discant). Het Terts-register (toen alleen Discant) werd uitgebreid tot het gehele klavier.

Het is inmiddels opnieuw ruim 15 jaar later. Het orgel is mankementen gaan vertonen. Soms waren er “hangers”. Er waren lekkages aan de windlades en windvoorziening. De verlichting boven lessenaar en pedaal was zwak. Sommige pijpen zijn in de loop van de tijd ontstemd geraakt en klonken vals. En ook na de intonatie in 2000 klonken sommige registers nog altijd redelijk opdringerig. De Violon 8’ (met normaal een zacht strijkende klank) klonk als een Prestant en was niet zelfstandig te gebruiken vanwege de uitvoering in enkel Discant (bovenste helft van het klavier).

Ruim 15 jaar later (2016) is opnieuw groot onderhoud uitgevoerd. Dit keer door Orgelmaker Boogaard uit Rijssen. Die nam in de afgelopen tijd ook al kleinere noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan dit orgel voor zijn rekening. Alle mankementen zijn verholpen. De mechaniek is weer goed afgesteld. De winddruk is over de hele linie iets verlaagd, waardoor het orgel iets milder klinkt.

Bij de Violon 8’ zijn naar de Bascant (onderste deel van het klavier) pijpen bijgeplaatst (met inlevering van de Terts 1 3/5 aan de Bascant) en als één geheel  geïntoneerd. Het orgel bezit hiermee een mooi zelfstandig te gebruiken zacht register voor gelegenheden zoals tijdens het Avondmaal. Enkele andere registers van het Nevenwerk (Fluit 4’ en Quint 2 2/3) zijn hierop aangepast, zodat het Nevenwerk als geheel meer in harmonie is. Op het Hoofdwerk is niets veranderd, op de algehele stembeurt na. Je zou kunnen zeggen:  de karakterverandering die orgelbouwer Nijsse 15 jaar geleden heeft ingezet, is nu tegelijk met deze grote onderhoudsbeurt tot een mooie afronding gekomen.

Het orgel laat meer eenheid horen in de opbouw van de klank en heeft een heldere melodievoering gekregen. Organisten kunnen er composities uit zowel de barok als de romantiek op kwijt.

Maar bovenal is het orgel met deze laatste ingreep nog beter ingericht op begeleiding van de gemeentezang tot aanbidding en lof van God. Tijden veranderen en muziek en -instrumenten veranderen. Het orgel kan de komende 15 jaar de zingende gemeente blijven dragen.

Functie Naam Tel. Contact
Organist Volkert Boertjes 0683510348
Organist Lubbert van de Schootbrugge 0611473543
Organist Peter te Velde 0652110522
Organist Niek Nijland 0611860377
Organist Bas Scholten 0630753391