Vier jij het avondmaal thuis mee?

Aanstaande zondag vieren we met elkaar het Heilig Avondmaal. In deze dienst zijn de leden die onlangs belijdenis hebben gedaan in de kerk aanwezig. U zelf kunt de dienst ook thuis natuurlijk meekijken. Maar hoe vier je nu thuis het Avondmaal? Hieronder een aantal tips. 

Een klein aantal voorbereidingen

Vier je thuis met ons mee, maak het dan niet te ingewikkeld. In de Protestantse kerken geloven we dat het brood en de wijn tekens zijn. Het zijn hulpmiddelen om je te richten op de Heer Jezus. Het betekent dat het brood en de wijn die we gebruiken, gewoon brood en wijn zijn. Wanneer we samen bidden en geloven krijgen brood en wijn iets bijzonders. We noemen het een 'sacrament': iets heiligs. De heilige Geest komt erbij en maakt het stukje brood en het bekertje wijn of druivensap tot een heilig middel dat je dichter bij God brengt.

Brood

Neem een boterham, breek het vóór de dienst thuis alvast in stukjes en leg het op een bord. Je kan ook een Turks brood kopen of matzes. Op het moment dat we in de kerk het brood breken, neem je een stukje brood van het bord of breek je een stukje van het Turks brood om het aan elkaar te geven. Ik zal tijdens de dienst aangeven wanneer we samen -in de kerk en thuis- het brood nuttigen.

page4image6834832

Wijn of druivensap

U hebt zelf de keus of je mee wilt vieren met wijn of druivensap. Schenk voor jezelf een klein glas wijn of druivensap in, voorafgaand aan de dienst. Vier je met meerdere mensen thuis mee, zet dan alvast voor ieder apart een bekertje wijn of druivensap klaar. Tijdens de dienst zal ik aangeven op welk moment we in de kerk en thuis een slokje wijn of druivensap drinken.

De kinderen

Wanneer je thuis het avondmaal meeviert, betrek de kinderen er gerust bij. Zonder dat ze eten en drinken van brood en wijn, zijn ze nog steeds deel van onze verbondenheid met elkaar en met Jezus. Op de website staat materiaal van de Kindernevendienst om te downloaden. Bij brood en wijn kan je met ze bidden of ze zegenen. Laat ze voelen dat Jezus net zo veel om hen geeft als om de volwassenen.

Een mooie tafel

Ik raad je aan om de tafel in uw huiskamer als een kleine avondmaalstafel in te richten: het brood op een mooi bord, de wijn in een stijlvol glas of bekertje, een kaars die brandt, misschien een bos bloemen op tafel. De tekeningen van de kinderen kunnen daar ook mooi op staan.

Een gezegende viering gewenst!


Naar het nieuwsoverzicht